Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2006 12:42 - Реч на кандидата за президент Неделчо Беронов при откриването на предизборното кампания
Автор: plamendinchev Категория: Политика   
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Уважаеми госпожи и господа,

 

На прага сме на най-значимото постижение на българската нация през последното столетие – пълноправното ни членство в обединена Европа. И въпреки това, на прага на Европа, живеем в бедност, престъпност и корупция. Нашето общество загуби толкова изстраданата вяра в промяната и вътрешната си сила за развитие. Движим се по инерция. Управляващите не реализират българските интереси. Не вървим напред, защото БСП ни дърпа назад, както впрочем е правила през всичките години на прехода.

Сега, след като гарантира сигурността си в НАТО и се приобщи към Европейския съюз, България се нуждае от нови цели. Трябва да преодолеем бедността, да заживеем като европейци, да се преборим с организираната престъпност и корупцията, да гарантираме на всички сигурност и справедливост. Това означава още на тези избори да спрем комунистическата олигархия в опита й да окупира за години напред цялата власт в страната.

Днес заставам пред вас и ви призовавам – да спечелим тези избори, за да върнем достойнството си, да върнем вярата си в свободата и в ценностите на демокрацията. Вярвам твърдо, че имаме воля и сили да го направим. Не можем да оставим България слаба и унизена, с престъпност и корупция, потънала в мизерия и беззаконие, напускана масово от своята младеж. Нека да я променим сега!

Ние имаме основна политическа цел –не трябва да позволим на БСП да спечели президентските избори, а след това местните и парламентарните. Това е дълг на десните и дясноцентристките партии в България, това е дълг на нашите десни избиратели, това е наш общ дълг. Всяка подкрепа от друга партия, организация, гражданско движение, личност, е добре дошла, ако споделя нашето виждане, че тройната коалиция е вредна за България. Ние виждаме в президентските избори не просто възможност да сменим сегашния държавен глава, ние искаме чрез смяната на днешния държавен глава да сменим модела на управление на страната.

Няма нужда да идват европейски комисари за да ни казват, че в България има корупция и организирана престъпност. Знаем добре това. Знаем също, че няма организирана престъпност, която да е по-силна от една държава – член на организации като НАТО и Европейския съюз.

Днес България има управление и президент, които многократно измамиха своите избиратели. Въпреки щедрите си обещания, Първанов и създадената от него Тройна коалиция не направиха по-добър живота на българите. Но станаха причина да се заговори лошо за България. Днес те носят цялата отговорност за беззаконието и несигурността в страната.

Единствената им цел бе да компрометират младата ни демокрация. Първанов не се възпротиви на противоконституционните промени, с които БСП, НДСВ и ДПС направиха опит да подчинят съдебната власт, за да направят неприкосновена собствената си олигархия. Досегашният президент прикриваше корупцията в последните две правителства. Той допусна незаконното обогатяване на Доган и „обръча му от фирми” единствено заради гласовете на турското малцинство.

Той не може да претендира да е национален президент. Остана си партиен ръководител, който сега носи основната отговорност за управленските провали.

Първанов наложи реставрация на кадрите на комунистическия репресивен апарат. Удостои ги с най-високи държавни отличия. Самите отличия използва за реабилитация на комунистическата номенклатура. Той укри пред обществеността, че е бивш секретен сътрудник „Гоце” на Първо главно управление на ДС, работило за КГБ на Съветския съюз.

След разкриването на незаконното финансиране на БСП от Саддам Хюсеин, първо отрече, а след това употреби президентската власт, за да препятства разкриването на личната му роля за петролното петно върху страната ни.

Такъв човек не бива да бъде президент на България. Мой дълг е да не допусна негов втори мандат. Оставането му на власт означава увеличаване на властта на Доган. Президентът Първанов е зависим от ДПС и безмълвно позволява на г-н Доган да осъществи практическо отцепване на смесени райони от контрола на българските национални институции. Каква европейска държава ще бъде България, когато в над една трета от българската територия е установен авторитарен режим на една етническа корпорация в лицето на ДПС. Това европейска политика към малцинствата ли е? Напротив – българските турци са най-онеправданите български граждани под гнета на т.нар. „етнически модел” на ДПС.

 

Уважаеми госпожи и господа,

Ще посоча нови перспективи пред България.

 

Пълноправното ни членство в обединеното европейско семейство е голяма привилегия и огромна отговорност. Ако българската държава и българското гражданство не бъдат готови да посрещнат тази отговорност, няма д а бъдем способни да оползотворим нашето членство.

Виждам единството на нацията върху основата на собствените ни традиции и култура и на европейските демократични ценности. Единство без озлобление и без носталгия към комунистическото минало. Нека му отредим да бъде памет и горчива поука в нашата история. Да не му позволяваме повече да руши морала и пилее енергията ни.

Да потърсим опора в себе си. Да започнем с уважение към религията и към семейството с неговите ценности, защото те са основа на духа и живота ни. Да направим всичко като добри родители, за да създадем достойно място за младите в днешна България. Да отворим страната си към всеки наш съотечественик в чужбина. С лекота раздаваме паспорти на случайни хора и платили подкуп спекуланти, а унижаваме с безкрайни процедури българи с доказана идентичност и жертва пред България – от Македония, Украйна, Молдова, Сърбия и други страни. Според Конституцията ни, лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.

Променената обстановка в страната след приемането на действащата Конституция от 1991 г. и присъединяването ни към ЕС налагат радикални промени в основния закон. През петгодишния си мандат като президент ще организирам компетентното и отговорно осъвременяване на конституционната ни уредба, за да бъде адекватна на съвременните условия и на европейските критерии.

Конституцията трябва да осигури справедливост за всички, възстановяването на върховенството на закона, бърз и ефективен съдебен процес, ефикасен контрол върху прокуратурата; силна местна власт с реална децентрализация; намаляване броя на народните представители и премахване изцяло на имунитетите им; законодателна инициатива на президента.

Предлагам следните стъпки за противодействие на покровителите на криминалните групировки във властта:

1.      Да бъде разкрита и прекъсната връзката между организираната престъпност и бившата ДС, като бъдат отворени нейните архиви и нейните бивши служители бъдат отстранени от ръководни длъжности в днешните служби за сигурност. Недостойно и нетърпимо е началниците на ДС и техните доносници да продължават да унижават ежедневно вече 17 години мнозинството българи, които са техни жертви. Подигравка с всички нас е тези хора да ни четат морал и да ни учат на демокрация по медиите, да ни управляват в институциите, да държат под контрол и в непрекъснати интриги българския обществен живот.

2.      Борбата с престъпността и корупцията да се възложи на младите и европейски образовани офицери и служители в органите за сигурност и на младите, силно мотивирани и с висок морал магистрати.

3.      Да бъдат издигнати авторитетът и уважението към честните магистрати, офицери и служители в органите за сигурност. Тяхното развитие да става единствено според професионалните им качества и постижения.

4. Да бъде гарантирана на първо място сигурността на всеки служител в органите за противодействие на престъпността, както и необходимото им оборудване и осигуряване. За целта ще поискам от парламента и правителството завършване на реформите и ускоряване на модернизацията на силите за сигурност.

След избирането ми ще поискам компетентните органи да се произнесат по сигналите за престъпления от обществен интерес, включително за финансирането на БСП от режима на Саддам Хюсеин, за обръчите от фирми около ДПС и за незаконно придобитите от Симеон Сакскобургготски държавни имоти. Ще потърся международно съдействие за това.

Ще настоявам за премахване на “етнополитическия щит” над некомпетентни или корумпирани служители, които петнят името на етническата общност и предизвикват етническо напрежение. Ще действам демокрацията да дойде и при българските турци и за разрушаване на тяхното политическо гето.

Президентът изразява българския национален интерес пред другите държави. Ето защо, аз ще ги отстоявам в НАТО и ЕС като превърна България в техен уважаван и равноправен член; в страна, която изпълнява своите съюзнически задължения, но и пази своите национални цели, и защитава сигурността на своите граждани.

Все още нямаме изяснена и приета доктрина за национална сигурност на България. Кои са предизвикателствата пред нас? Докъде се разпростира периметърът на нашето геополитическо влияние и кои са основните ни национални цели?

Още в едно от първите заседания на Консултативния съвет за национална сигурност ще поискам подготвяне на стратегия за сигурността на България за следващите десетилетия.

Ще предложа нова политика, изразяваща българските интереси в Югоизточна Европа и Черноморския регион, за възстановяване ролята на България като първостепенен политически фактор в Югоизточна Европа.

Ще възстановя равнопоставеността в отношенията с Русия и ще водя политика в защита на националния суверенитет по отношение на енергийните доставки и енергопреносната мрежа. В първите месеци след встъпването ми в длъжност ще насроча заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на енергийната ни независимост, на търсене на алтернативни решения, съвместно с други заинтересовани държави, за да не бъдем зависими от единствен доставчик.

Ще използвам конституционните правомощия на президента да отправя обръщения към народа и Народното събрание. Ще работя да се увеличат средствата за наука и образование, които са изключително съществена инвестиция в бъдещето. Трябва да използваме опита на други страни, които чрез такива инвестиции в бъдещето осигуриха рязко развитие на съвременните технологии и повишаване на стандарта на живот.

Президентът назначава личностите, които представляват България зад граница. Затова ще изисквам те да са компетентни, да споделят евроатлантическите ценности, да се ръководят от националните интереси и да са независими от службите на комунистически режим или на други държави. Ще отказвам изпращането на хора, които са компрометирани или неподготвени, обслужват частни интереси и вредят на образа на нашата дипломация.

Свободата на личността е върховна ценност в демократичното общество. Всеки трябва да има правото и възможността сам да решава как да използва възможностите си – интелектуални, професионални, материални, за да очаква и получава резултатите от тях. Държавата само създава законовите условия всеки да постига личния си интерес. Моя основана задача като президент ще бъде да възстановя в България тези върховни ценности.

Демокрацията винаги дава шанс за промяна. Необходимо е да върнем своята вяра в ценностите, в достойнството и свободата. Достатъчно е това да бъде пожелано от мнозинството от българите. В България това мнозинство вече е факт. Нека да започнем промяната с президента!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendinchev
Категория: Политика
Прочетен: 37766
Постинги: 6
Коментари: 41
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930